Print deze pagina

Krolse poezen

Hoewel de sneeuwvlokken af en toe nog vrolijk naar beneden dwarrelen, is het al merkbaar dat de dagen weer langer worden. Voor katten betekent dit dat het liefdesseizoen weer begint. De meeste poezen worden dan ook rond februari weer voor het eerst van het jaar krols.

Symptomen

Wanneer een kat krols is, is ze vruchtbaar. Dat wil ze dan ook graag laten weten aan de katers in haar buurt en daarom laat ze luidkeels van zich horen.  Het geluid dat sommige krolse poezen kunnen produceren liegt er niet om. Het gemiauw kan overgaan in een klagend en hard ‘gehuil’. Een krolse poes is opvallend aanhankelijker dan normaal. Ze wrijft zich tegen meubels en muren aan en kan gaan rollen over de grond. Wanneer ze op haar rug, boven haar staart wordt geaaid, kan ze gaan ‘trappelen’ met haar achterpoten. Sommige poezen kunnen zelfs urine gaan sproeien, om aan de katers duidelijk te maken dat er een beschikbare poes in de buurt is. Dat sproeien doen katten niet alleen buitenshuis, ook in huis kunnen krolse poezen sproeigedrag vertonen.

Hoe vaak en hoe lang?

De meeste poezen worden voor het eerst van hun leven krols als ze tussen de zes en de twaalf maanden oud zijn. Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen van poezen die met vier maanden al krols zijn of poezen die hun eerste krolsheid pas met anderhalf jaar vertonen. Over het algemeen duurt een krolsheid een vier tot zes dagen. In het voorjaar zijn de meeste poezen om de drie à vier weken krols, maar er zijn ook katten die vaker of juist veel minder vaak krols zijn. Dit kan per ras ook nog weer verschillen. Hoe luidruchtig de dame in kwestie is, kan ook per ras en per kat verschillen.

Ingrijpen?

Af en toe krols zijn is geen afwijking of ziekte maar hoort bij iedere normale, gezonde kat. Een krolsheid vergt echter wel iedere keer iets van het lichaam van de kat. Bovendien is het geluid van een krolse kat zowel voor jou als voor je buren weinig rustgevend. Wanneer je geen plannen hebt voor een nestje kittens, zou je kunnen overwegen om de poes te laten steriliseren.

De poezenpil

Twijfel je of je in de toekomst een nestje bij je kat wil, dan kan de poezenpil uitkomst bieden. De poezenpil kent echter ook een aantal bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op het ontstaan van mammatumoren, diabetes en een verhoogde eetlust (gewichtstoename). De poezenpil mag niet worden toegediend aan poezen die nog niet geslachtsrijp zijn. De poes moet dus mimimaal één keer krols geweest zijn. Ook mag de pil niet worden toegediend op het moment dat de poes al krols is. De poezenpil is geen structurele oplossing, maar kan wel tijdelijk uitkomst bieden. De poezenpil moet één keer per week oraal worden ingenomen door de kat. Overleg met je dierenarts of de poezenpil een geschikte oplossing is voor jouw kat.  


Vorige pagina: Niesziekte
Volgende pagina: Konijn